Lab: bakterier


Du skall:


¤ gjuta odlingsplattor (NA) med vanlig näring + agar, samt McConkey agar


¤ Du skall göra ett renstryk, fota och visa i rapporten


¤ Du skall testa antibiotikaresistens, utvärdera och redovisa i rapporten


¤ Du skall färga in Bacillus megaterium och E.coli enligt protokoll för Gramfärgning, fota och visa i rapporten


¤ Du skall odla E.coli och Bacillus megaterium på McConkey agar för att se om de är Gram+ eller Gram-


Gör så här:


Recept för NA-plattor:

200 ml vatten

5g näring

4g agar

Blanda och koka upp i bägare. Räcker till 8 st odlingsplattor.


Recept för Mcconkey agar:

100 ml vatten

5g McConkeyagar

Blanda och koka upp i bägare. Räcker till 4 st odlingsplattor.


1.Renstrykning (se Fig 2):

Välj en koloni med tydlig färg och gör en snygg renstrykning på ny odlingsplatta (NA)


2.Test av antibiotikaresistens (se Fig 1):

Material: 4 st NA plattor

Använd en steriliserad platinaögla för att hämta en kolonin av Bacillus megaterium och överföra denna till en ny odlingsplatta (NA). Stryk ut kolonin lite försiktigt på den nya odlingsplattan. Tillsätt 200 µl H2O med mikropipett. Stryk ut vatten + bakterier i ett jämnt lager på den nya odlingsplattan genom att använda en böjd glaspipett som du steriliserar genom ”flambering” (dränk i T-sprit och för genom lågan från brännaren). Använd steriliserad pincett för att överföra en antibiotikastjärna till odlingsplattan med vatten och bakterer. Se till att alla ”armarna” hos antibiotikastjärnan trycks ner i agarn, annars kommer det inte att funka. Gör på samma sätt med en koloni av E-coli bakterie samt med Micrococcus luteus Alla bakterier finns färdiga på odlingsskålar när du kommer!

Fig 1: Antibiotikastjärnan placeras i odlingsskålen


Fig 2: Renstrykning av bakterier


3.Gramfärgning:

Efter att ha läst om Gramfärgning och tittat på instruktionsfilmen https://biomedicinskanalytiker.org/2013/12/11/gramfargning/


utför du Gramfärgning på Bacillus megaterium. Målet är att kunna se och fotografera bakterierna för att kunna säga om de är Gram+ eller Gram- samt se vilken form de har. För att lyckas med detta måste man förstora 1000x. Vi har bara 3 st mikroskop som klarar det. Dessutom kanske man måste använda immersionsolja för att lyckas. Du MÅSTE ha sett och förstått instruktionsfilmen för hur man använder immersionsoljan https://www.youtube.com/watch?v=baFTRZN_fQU och hur man rengör objektivet efteråt!


4.Odling på selektivt medium:

Material: 1 st odlingsplatta med McConkey agar, 1 st platta med NA

En odlingsplatta med McConkeyagar delas i två delar. På den ena delen stryks bakterier av Bacillus megaterium med steril platinaögla. På den andra delen stryks bakterier av E.coli med steril platinaögla. Inkubera i värmeskåp 37ºC, 24h

För pedagogikens skull kan man göra samma sak på en odlingsplatta med vanlig NA-agar. Då skall ju båda bakterierna växa!