Lab: Bakterier del 2


GramfärgningEn vädjan: SPARA på antibiotikastjärnorna! Jag har sett ganska mycket slöseri av antibiotikastjärnor och inser att jag varit otydlig.


¤ Bakterien jag köpte Bacillus megaterium KAN ses i skolans mikroskop => alltså kan ni testa Gramfärgning! Obs! Det finns olika metoder för detta! Problemet hittills har varit att bakterien färgas röd (den borde bli lila?).

Alltså kan man testa att färga längre tid med den violetta färgen, låta joden i steg 2 verka lite längre tid, skölja med mer utspädd alkohol…. Utav NÅGON anledning färgas de inte lila!


Jag har köpt nya färger (lila + röd), så färgämnena lär ju vara ok….. komplexbildaren (joden) köpte jag inte ny för det fanns mycket sedan tidigare och jag tänkte att den skulle nog funka. Men kanske måste jag göra ny jodlösning? Mest troligt är att alkoholen var “för stark” (80%). Vi skall späda den mer! Båda klippen nedan visar tydligt vikten av att INTE använda för mycket alkohol, då den tar bort all lila färg!


Slutsats: När ni testar Gramfärgning så överför bakterier till FLERA objektglas och testa flera olika varianter (olika recept)!


Bakterierna KAN ses i 400x förstoring (våra vanliga mikroskop), men ser då ut som “rep i vackra mönster”. Först i 1000x blir de enskilda bakterierna synliga. Vill man ha riktigt bra bilder måste man använda immersionsolja. Vi har tyvärr bara två mikroskop som klarar immersolja och 1000x….

OM ni skall använda immersionsolja måste objektivet rengöras efteråt! Kolla först på klippet nedan!


Länkar

Gramfärgning: 1) https://biomedicinskanalytiker.org/2013/12/11/bakteriefarg/

2) https://www.youtube.com/watch?v=c6d7zOIP6Vo


Immersionsolja: 3) https://www.youtube.com/watch?v=4ulrRzI_5Qc

4) https://www.youtube.com/watch?v=f7KlFSgdUGU (MÅSTE ses innan ni använder olja!)